top of page
Search
  • Writer's pictureYiğit Onur Şen

Özgüven Geliştirme - Özgüven Eksikliği Nasıl Giderilir?


Duygularımıza kulak verelim ve duygularımızı tanımaya çalışalım.

Özgüvenimizi geliştirmek için diğerlerinin görüşlerini dikkate alıyorsak ilk olarak bunu bırakacağız çünkü en güzel ve doğru yolu bize içimizdeki rehber (duygularımız) gösterir. Böylece kendimizi anlamlandırmak için dışsal uyaranlar yerine içsel rehber olan duygularımızı kullanırız.


Görmezden gelmeden, saklanmaya çalışmadan, bastırmadan duygularımıza kulak verelim.

Böylece kendimizi dinlemeye başlayabiliriz, hangi konularda duygularım bana ne söyler? Örneğin: Trafikte önümüze kıran bir araç, Gerildim bile! Tekerleği görür görmez sinirim tepeme fırladı! Ehliyet marketten herhalde! Nasıl tepki veririz? Korna çalıyoruz, söyleniyoruz, küfrediyoruz, camı açıyoruz, kimi zaman arabadan iniyoruz! Ama sonra pişman olabiliyor, ‘bir anda’ ne kadar da hızlı gelişen olaylar içerisinde, sinirlilik duygu durumunda olduğumuzu çok sonradan fark ediyor belki hiç etmiyoruz.

İşte birazdan beynimizde ve bedenimizde hakim olacak duyguya dikkat etmek, kafa yormak bizim farkındalığımızı arttırarak özgüven geliştirmemizdeki ilk adımız olacak, çünkü kontrol biraz daha bize geçmiş olacak yani bilinçli bir hal almış olacak. Kontrolünü sağladığımız duygularımız başa çıkma kapasitemizi arttırır.


Benzer şekilde, kendimize olan güvenimizi zayıflatan insanlardan da uzaklaşmalıyız. Bazı insanlar acı düğmelerine basar, çünkü acı çektiğini görmek onları memnun eder. Onlar bizim bilinmeyen parçalarımızı tanımlamamıza yardımcı olsalar da, kendimizi aldatıcı şekillerde kandırmak yerine onlardan uzaklaşmak daha iyidir. Kendi yaşantımıza ve kararlarımıza eleştiriler getirenler kendi eksikliklerini örtmek için bu yola başvurur. Biz bunun farkında olmaz, boş bulunup kulak verirsek karşı tarafın yıkıcı eleştirisi karşısında üzüntü ve güvensizlik hissedebiliriz.


Özgüven, derin düşüncelerimiz ile iç içedir, hem besler hem beslenir. Dış koşulları her daim kontrol etmemiz mümkün değildir, aynı doğrultuda düşüncelerimizi de kontrol edemeyiz ama hangi düşünceyi DAVRANIŞA DÖKECEĞİMİZİ; hangisini GELDİĞİ HIZDA GERİ GÖNDERMEYİ seçmek ve yapmak bizim elimizdedir.




“Hislerini tanımayı ve anlamayı öğrendikten ve sonra bunlara göre hareket ettikçe, özgüveniniz muazzam bir şekilde büyüyecek. ” John Prendergast

658 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page