top of page
Search
  • Writer's pictureYiğit Onur Şen

Aşırı Düşünmeyi Azaltmak İçin 4 Yol

Kimimiz her ‘küçük’ sorunu, gerçekte olduğundan daha büyük ve korkutucu hale gelene kadar düşünüyoruz. Bu durum mutluluğumuzu etkiliyor. Düşünmek bizi biz yapacak kadar önemli bir yerdeyken fazlaca düşünmek ve bundan yorulmak hatta bu düşünceler içerisinde kaybolmak kendi kendimizi sabote etmeye benziyor ve bu durumdan kurtulmak istiyoruz.

Yüksek motivasyon ile aşağıdaki alışkanlıklardan birkaçını hayatınıza adapte etmeye çalışabilir ve bunun üstesinden gelebilirsiniz.




1. Olayları daha geniş bir çerçevede değerlendirin. Hayattaki küçük şeyleri düşünmenin tuzağına düşmek çok kolaydır.

Yani bir şey hakkında düşünürken ve bu düşünceler farklı zmaanlarda tekrarlarken kendinize şu soruları sorun:

Bu önümüzdeki 2 yıl içinde önemli olacak mı? Ya da 5-6 hafta içinde mi?

Bu basit soruyu kullanarak bakış açınızı genişletip, zamanla 2 yıl 5 yıl 15 yıl sonrakiler hakkında düşünmeyi bırakmanızı ya da azaltmanızı; zamanınızı ve enerjinizi sizin için gerçekten önemli ve yakın tarihe yönlendirmenizi sağlayacak.

2. Kararlar için kısa zaman sınırları belirleyin. Bir karar vermeniz ve harekete geçmeniz gereken zaman için bir zaman sınırınız yoksa, düşünceleriniz aşırıya kaçabilir, bunları çok uzun bir süre için zihninizdeki tüm açılardan görüntüleyebilirsiniz.

Bir olayı farklı yönlerden görebilmek bir vakte kadar olumludur. Ama bizim rahatsızlık duyduğumuz durum için günlük yaşamımızda son tarihler belirleyerek karar vermede daha iyi olmayı ve eyleme geçmeyi öğrenin.

Örneğin: Ev işleri, gidip bulaşıkları yıkamak, bir e-postaya yanıt vermek veya çalışmak gibi küçük kararlar için kendinize maksimum 30 saniye verin.

3. Stres ve aşırı düşünmek için gününüzü ayarlamayı bırakın.

Stresli günlerden tamamen kaçınamazsınız ve önemli olan onlardan kaçmak değil onlara olan bakış açımızı yeniden şekillendirmek. Böyle durumalrda

İyi bir başlangıç ​​yapın.

Çünkü güne nasıl başlayacağınız genellikle gününüzün tonunu ayarlama eğilimindedir.




Stresli bir sabah stresli bir güne yol açar. İşinize giden otobüse bindiğinizde olumsuz bilgiler tüketmek, günün geri kalanında daha karamsar düşüncelere yol açma eğilimindedir.

Örneğin kahvaltıda canlanan bir şey okumak, biraz egzersiz yapmak ve sonra en önemli görevinize başlamak şimdi gün için iyi bir ton oluşturuyor ve olumlu kalmanıza yardımcı olacak.

Günlük sosyal medya kullanımızını azaltmayı deneyin.

Çok fazla bilgi, gelen kutunuzu, Facebook veya Twitter hesabınızı veya blogunuzun veya web sitenizin nasıl bir şey yaptığını kontrol etmek için sadece birkaç dakikanızı ayırdığınız çok fazla zaman, gününüz ilerledikçe aklınızda daha fazla girdi ve karmaşaya neden olur.

Ve bu yüzden basit ve açık bir şekilde düşünmek zorlaşır ve bu tanıdık düşünen alışkanlığa geri dönmek daha kolay hale gelir.

4. Eyleme geçin.

Her gün tutarlı bir şekilde harekete geçmeye nasıl başlayacağınızı bildiğinizde, aşırı düşünmeyi azaltırsınız. Son tarihler ve gün için iyi bir ton belirlemek faydalı olur.

Küçük adımları ileriye götürmek ve sadece bir seferde küçük bir adım atmaya odaklanmak, gerçekten iyi çalışan başka bir alışkanlıktır. Böylece bunalmış hissetmez ve bu nedenle erteleme veya tembel hareketsizlikten kaçmazsınız.


Mutlu Günler, Yiğit Onur Şen

286 views0 comments
bottom of page